Cumpărarea unei locuințe este un proces dificil și cu riscuri destul de mari. Va prezentam mai jos un ghid cu chei de verificare.
In Romania piața de construcții este atât de ciudata, încât dezvoltatorii imobiliari au ajuns tot felul de oameni cu sau fără pregătire, cu lipsa de bun simt, cu dorința de a câștiga cât mai mult făcând economie la orice. Din păcate în aceasta perioada este o întreagă campanie de denigrare a clădirilor noi și de elogiere a celor vechi comuniste. Sincer nu pot sa spun ca toate clădirile noi sunt construite bine, nu sunt, dar cu siguranță d.p.d.v. al rezistentei la cutremur au o șansă sau doua în plus fata de cele vechi.
In acest moment, pe piața sunt tot felul de blocuri cu probleme, estimez cca. 80%. Problemele sunt diverse si pot enumera câteva:
– o structura de rezistenta prost proiectata sau prost construita
– instalații prost dimensionate sau prost executate
– finisaje de calitate proasta
– lipsa cărții construcției, care denota din start lipsa preocupării față de respectarea legilor și normelor în vigoare
– probleme cu branșamentul la curent electric, multe clădiri sau ansambluri rezidențiale au încă branșament de șantier; acest lucru este din cauza ca nu au instalate posturi de transformare care costa zeci sau sute de mii de euro; branșamentul de șantier nu poate suporta consumul unui întreg bloc sau al mai multor case asa ca vor exista probleme.
Probleme ale apartamentelor, identificate de mine:
– lipsa spatiilor de depozitare;
– spatiile greșit dimensionate și poziționate (e vorba de camere de 13-14mp dar unde nu ai loc sa pui un dulap mare datorita formei, pozitiei geamurilor etc);
– bucataria deschisa, o tendinta la moda aparuta ca o combinatie intre bucatarie si locul de luat masa, o solutie buna in cazul spatiilor foarte mari, unde pe langa locul de luat masa mai ai si un living, separat cumva de celelalte doua; asta nu e neparat o greseala decat in cazul apartamentelor de 2 camere, unde o familie cu 1 sau doi copii va folosi spațiul respectiv ca si zona de dormit;
– lipsa geamurilor la bai, des întâlnită si la apartamentele vechi;
– dormitoare de 2.40m lățime care în schimb au suprafață de 14-15mp.
– pereții de compartimentare sunt foarte subțiri, mai ales cei intre dormitoare si nu sunt conferă izolare fonica corespunzătoare;
– peretii despartitori intre apartamente conferă izolare fonica corespunzătoare avand grosimi mici;
– iluminarea naturala necorespunzatoare;
– camere mult prea mari si prea putine; un apartament de 60-65mp poate fi ușor transformat intr-unul de 3 camere cu dormitoare mai mici, avand astfel o separație de spatii la același pret pe care majoritatea clientilor sunt dispusi sa-l plateasca.
– unele blocuri cu regim de înălțime mai mic nu au subsol si nici zone de vizitare a instalațiilor comune, iar in cazul unui accident cel de la parter va trebui sa suporte deranjul reparațiilor.
– garaje subterane prost construite ca și dimensiuni și fără măsuri de siguranță la incendiu.
Sfat: Vânzătorul trebuie sa dețină cartea construcției in care se găsesc documentele care au stat la baza execuției. Este important ca aceste documente sa fie vizionate de către un specialist in construcții. Am văzut multe clădiri proiectate prost și multi dezvoltatori care nu au cartea construcției, asa ca, aveți grija ce alegeți. Unele ansambluri rezidențiale și-au creat de-a lungul timpului forumuri de discuții de unde puteți afla multe informații din interior.