Pentru noul apartament am ales ca soluție pentru gătit o plita electrica cu inducție. La celelalte locuințe am avut plite electrice clasice, la una pentru ca nu aveam gaz (ale tinereții greșeli) și la cealaltă pentru ca am mutat bucătăria și nu am putut muta și gazul.
Prima plita electrica a fost un Gorenje cu 4 zone de gătit, destul de buna la vremea ei, în 2011. S-a defectat o data după vreo 4 ani, s-a ars placa de baza, cică de la variațiile de tensiune. Erau, într-adevăr, multe variații de tensiune în acea perioada.
Pro: arata bine, ai pe ce găti dacă nu ai gaze.
Contra: consuma mai mult ca una pe gaz, durează o veșnicie pana faci o cafea comparativ cu una pe gaz.
A doua plita electrica a fost, adică este, ambele sunt, un Samsung cu 2 zone de gătit. Asta merge de vreo 4 ani fără probleme. Aceleași puncte negative și pozitive ca mai sus, cu mențiunea ca e și mai înceată ca prima. Este adevarat ca e de putere mai mica, dar a fost gândita aiurea. Daca zona de gătit e mai mica, n-ar fi logic ca aia sa fie utilizata pentru preparat chestii rapide, gen un ceai sau o cafea? De ce sa ii pui putere mai mica doar pentru ca suprafata e mai mica? Si acest lucru e valabil pentru toate plitele.
Noua nu ne place sa vedem foc deschis în casa mai ales cu copii mici in zona, asa ca, natural, a treia plita a fost una tot electrica. Am ales una cu inducție de la Electrolux, cu doua zone de gătit. Ca o paranteza, am ales Electrolux pentru ca în afara de marca asta, toate electrocasnicele m-au dezamăgit sau s-au stricat. Bosch n-am avut decât un frigider, și oricum restul erau în afara bugetului meu.
De ce cu doua zone de gătit? Pentru ca din experiența anterioara, familia mea nu gătește mai mult de 2 chestii în același timp. In plus câștig mai mult spațiu pentru zona de preparare, pe blatul din bucătărie. A fost haios, sa vad, cum toată lumea rămânea uimita de aceast alegere, dar de ce doar 2, de ce nu 4? Când le explicam logica mea, îmi dădeau dreptate. De regula, în afara de soacra-mea care gătește pe toate 4 ochiurile aragazului când știe ca vine la nepoți, în București, nimeni nu gătește uzual ca la popota.
Pro: Plita este foarte rapida comparativ cu cele clasice și nu emite căldură. Pot spune ca este mai rapida ca una pe gaz. Arata mai bine ca una pe gaz. Poti seta imediat o temperatura mai joasa, reglând intensitatea. La cele clasice, durează mai mult pana temperatura scade.
Contra: Necesita vase din inox, de calitate, restul devin inutile. Am încercat cu niste vase mai slabe calitativ și nu funcționează corect. Din punctul meu de vedere nu e neapărat un minus pentru ca în realitate nu ai nevoie de 100 de cratițe și tigăi, asa ca mai bine cumperi câteva profesionale (inclusiv de la Ikea) și te bucuri de viteza inducției.
Exista numeroase surse de informare pe internet, fiecare cu părerile lui, dar cele mai de încredere considera inducția ca fiind cea mai eficienta si cea mai rapida. Nu este cea mai ieftina însă.
Plitele clasice folosesc o rezistenta electrica sub o suprafață vitroceramica. Practic sunt un reșou mai eficient.
Plitele pe inducție utilizează undele electromagnetice asupra vasului încălzind astfel metalul.
P.S. Dupa cum observați, niciun link, ascuns, nicio reclama, la nicio marca.
Sfaturi: Plitele electrice sunt consumatori electrici mari, 4 zone de gătit necesita minim 7kW putere instalata. Astea inseamna ca pentru utilizare uzuala, sa zicem, a 3 zone de gatit, concomitent cu masina de spalat rufe si cuptorul electric, iti sar sigurantele, mai ales la bloc. Puterea instalata la un apartament este de cca. 6 kW. Asa ca pot spune si ca oricum mai mult de 2 zone de gatit nu poti utiliza uzual la o plita electrica.