Te-ai întrebat vreodată dacă parcarea subterana a blocului in care locuiești e corect conformata?
Aici avem două răspunsuri:
- Da pentru ca nu este, si-ti face zile negre!
- Nu pentru ca esti obisnuit cu greul sau poate chiar e bine făcută!
Daca ești un viitor posesor de parcare iți explic mai jos, în câteva rânduri și scheme cum arata o parcare corect proiectata, conform NP 024-97, normativul în vigoare azi.
La oricare dintre nivelele parcajului, înălțimea liberă trebuie să fie:
– minimum 2.20 m sub planșeu;
– minimum 2.05 m sub obstacole, indiferent de natura lor (grinzi, conducte de canalizare, echipamente de orice natură și elemente de semnalizare, coborâri locale ale planșeului, etc).
Rampele și căile de circulație trebuie să fie libere de orice obstacol pe toată lățimea lor și pe o înălțime de minimum 2,05 m, măsurată perpendicular pe rampă.
Pentru a putea parca in conditii minime de siguranta si confort este important ca parcarile sa respecte anumite dimensiuni minime.
Exemple:
O parcare la 90 grade are nevoie de o latime minima a locului de parcare de 2.30m. Asta inseamna dimensiunea finita intre elementele structurale sau nestructurale (pereti, stalpi, ziduri etc.).
Caz practic: Daca exista un stalp de 60x60cm in fiecare parte înseamnă 2.30m intre fetele stalpilor. Asta e un caz bun si fericit caci practic rezulta 2.60m intre cele doua locuri de parcare.
Ca sa poți scoate o mașina cu fata din parcare când vizavi ai alta mașina, ai nevoie de 5.00m minim. Nu uitați, întotdeauna se parchează cu spatele nu cu fata!
O situație foarte rar respectata sau cunoscuta: dacă ai lateral cei 2 stâlpi de mai sus, aceștia trebuie sa fie retrași fata de limita din fata a locului de parcare în caz contrar este necesara mărirea spatiilor.